Oostenrijk, Kroatie en Bosnie, juli 2016

Onze zomerreis gaat dit jaar gaat naar Kroatie, Bosnie en Montenegro. Op de heenweg rijden we via Duitsland de snelweg A-3 helemaal af en stoppen bij camping Mainblick in Schwarzach aan de rivier de Donau. Vanaf de camping is het plaatselijke klooster aan de overkant van de rivier goed te zien. De volgende dag rijden we door naar Wenen in Oostenrijk. Wenen staat bekend om de wals, de paarden en de Sachertorte. De sachertorte gaan we dan ook meteen maar even proeven bij, het zal je niet verbazen, hotel Sacher. Het centrum staat vol met bezienswaardigheden en mooie gebouwen, zoals het opera gebouw. Alles is zeer goed onderhouden, misschien wel iets te, want het voelt een beetje saai. Bij het Prater staat het reuzenrad nog in oude glorie. Helemaal van staal en uit 1896.

wenen1

In de middag krijgen we net als we op een terrasje zitten een stortbui van een paar minuten over ons heen en de obers proberen nog snel afwatering te plaatsen en worden zelf helemaal nat. Zouden obers dit in Nederland ook doen? De Wiener schnitzel staat gelukkig op de kaart en moet natuurlijk gegeten worden.

wenenregen

Het Schonbrunner paleis met bijgelegen park is heel erg mooi. Dit park, in een buitenwijk van Wenen, kunnen we vanaf de camping met de fiets bereiken. In het park is tevens een zwembad waar we af kunnen koelen. Want het is denk ik rond de 30 graden. Joshua is into de selfie’s. Dit is er een van.

wenen2

Na een paar dagen Wenen, verlaten we Oostenrijk en rijden we Slovenie in en gaan richting Ptuj. Ptuj heeft warmwaterbronnen en tevens een aquapark met veel glijbanen. De glijbanen zijn er in allerlei moeilijkheidsgraden, je kan er zelfs met een band af en dat is vooral  voor Joshua, Cody en Erwin leuk om te doen. Het is heerlijk weer en het vakantiegevoel zit er alweer goed in. Het is altijd lekker om door Slovenie te rijden. De omgeving is groen en heuvelachtig en de wegen zijn goed.

ptujslovenie

Vanaf Ptuj, rijden we Kroatie in en rijden langs de hoofdstad Zagreb en dan verder zuidelijk. Het eiland Krk is ons doel en via een mooie bergroute bereiken we het eiland. Een grote brug verbindt Krk met het vaste land. De stad Krk is aan de andere kant van het eiland gelegen. Krk is een oude vestingstad met een pittoreske kerk en stadsmuren en levendige haven. Het is wel heel druk in het hoogseizoen. Het varken aan spit is de delicatesse in Kroatie…..

krk4

Onze camping is op loopafstand van Krk. We hebben een mooie plek dicht aan zee. Het strand is niet van zand maar van kiezels en hierdoor is het zeewater heel helder. Bedjes en parasol kunnen we huren om lekker te kunnen relaxen.

krk1

In Krk hebben we afgesproken met Peter, Sandra, Krista en Ellis. Onze campings liggen echter aan weerszijden van het dorp en dat is een uurtje lopen.  Op camping Krk hebben ze een goede cocktailbar met uitzicht op zee. De Pina Colada, Mojito en voor de kinderen alcohol vrije sun on the beach smaken opperberst. We zijn er dan ook bijna dagelijks te vinden.

krk2

Op camping krk is een mooi zwembad en de kinderen kunnen hier geweldig plonsen. Oh ja, Peter vermaakt zich ook goed. In Krk is het heerlijk relaxen, we gaan lekker uit eten bij de haven en kunnen op de camping Bbq’en. We hebben een speedboot gehuurd, maar op de dag dat we dit willen doen staat er te veel wind en kunnen we helaas niet varen.

krk3

Het is hoog tijd om verder te reizen, want Bosnie staat op het programma. Door het binnenland van Kroatie rijden we richting Bosnie. In plaats van bij een grensovergang komen we via de routeplanner uit op een onverhard smal paadje bij het dorpje Doljani en moeten we een eind terug en omrijden. We volgen de hoofdweg richting Bihac en komen dan bij een grensovergang. Het valt meteen op dat Bosnie heel mooi groen is en heel bergachtig. Onze eerste camping ligt in het Una nationale park bij het dorpje Kulen Vakuf. Schitterend geleden aan een rivier met snelstromend water. En helemaal in vergelijking met Kroatie een oase van rust. De eigenaar bied ons bij aankomst een slivovitsj aan. Zelf lust die er ook wel een paar per dag denken we….

vulenvakuf1

Het water in de rivier is ijskoud. Erwin en Cody gaan er wel even zwemmen maar houden het snel voor gezien. In dit gebied kan je ook raften maar in deze tijd van het jaar staat het water te laag. Omdat de temperatuur overdag boven de 30 raden is vormt zich in de avond een soort mist of dauw boven de rivier. Als daar ook nog eens eenden doorheen zwemmen is het picture perfect plaatje compleet.

vulenvakuf2

Via de burcht van Jajce en via een lange route langs een rivier rijden we richting Bladgai. We rijden een stukje door het Servische deel van Bosnie en zien onderweg veel vergezichten op groene bergen, dorpen en het meer bij Jablanica. Vanaf jablanica word de omgeving vlakker en verandert de omgeving in een iets ruiger en minder groen deel.

jajce

Mostar ligt op een soort plateau en Bladgai is 10 kilometer verder rijden. Onze camping ligt in Bladgai aan een klein riviertje. Het water is hier nog kouder dan in Kulen Vakuf. 10 graden. Erwin probeert nog even te zwemmen maar dit is zelfs voor hem te koud…… Vanaf de camping hebben we een mooi uitzicht op het kas†eel.

mostar1

De camping eigenaar is ook een soort taxichauffeur en hij brengt ons naar de bron van Bladgai. Het water uit deze bron is 7 graden en de rivier met bebouwing erboven is een grote toeristische trekpleiser. Het is wel erg mooi om te zien. Daarna worden we naar het oude centrum van Mostar gebracht.

bladgai

Mostar is in de oorlog bijna plat gebombardeerd en de sporen hiervan zijn nog duidelijk te zien. Het is ontzettend duur om alles in oude glorie te herstellen. Maar in ieder geval het oude centrum is bijna geheel weer opgebouwd en is zeker een bezoek waard. De brug is herbouwd en wordt weer gebruikt door lokale durfals om vanaf te springen. We eten in het centrum in een restaurant met mooi uitzicht.

mostar3

Vanuit Mostar rijden we nog een stuk door een Servisch deel richting Montenegro. We rijden langs een klooster en moeten een koe ontwijken, maar komen dan bij de grensovergang naar Montenegro. Hier zie je het verschil van inzicht tussen Erwin en Cody. Erwin baalt dat we lang moeten wachten, maar Cody vindt het helemaal niet erg omdat hij nu voorin mag zitten.

bosnie

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>