Tignes en Val d’isere, Frankrijk 2016

Erwin en Michiel gaan al vele jaren samen met de gezinnen op wintersport. En elk jaar als een bestemming gekozen wordt wil Hack naar Tignes toe. Het komt er niet van omdat het zo ongeveer het laatste skidorp in de Franse alpen is, heel hoog is gelegen en niet echt kindvriendelijk. Dus besluiten we dit jaar met zijn tweeën in Januari te gaan.

Tignes bestaat uit verschillende dorpskernen en wij zitten in Val Claret op 2.150 meter hoogte. Het is een overzichtelijk dorp waar veel Engelsen komen en in het centrum zijn vele restaurants, cafe’s en discotheken. En we kunnen vanuit het appartement direct de piste op.

tignes1

Ons CGH appartement ligt in het centrum en op deze hoogte is het een voordeel dat het bier binnen een paar minuten koud is als het op het balkon staat. Naast ons appartement is een Ierse pub en hier ontmoeten we een aantal locals die werken in de skishops en in de avond gaan darten of poolen in een van de pubs. Dat darten valt nog niet mee na een aantal Guinness bier maar toch heeft Erwin de Fransen kunnen verslaan.

cghvalclaret

We kunnen gebruik maken van het zwembad met whirlpool en stoomcabine van het nabij gelegen CGH Nevada complex. Het is een mooi uitzicht om bergen met sneeuw uit het raam te zien en zelf lekker in een whirlpool te liggen.

zwembadtignes

Tignes hoogste bergtop is de Grand Motte en deze is bereikbaar met een funiculaire, dit is een treintje die je ondergronds naar 3.000 meter hoogte brengt. Vanuit daar kan je met een sleeplift naar de top van 3.456 meter. Het is -15 graden en we gaan dan ook snel naar beneden. Het skigebied Espace Killy, waarvan Tignes onderdeel is, is zeer uitgebreid en uitdagend. Wij vinden het een van de mooiste skigebeden in Europa.

tignestopberg

De laatste jaren is Hack wat verwend als chaperone van Anja en niet meer gewend de wat lastigere pistes te doen. In het begin van de week klaagt hij steen en been bij iedere rode afdeling. Aan het eind van de week gaat het stuk beter en stuift hij de berg af… We hebben deze week alle weersomstandigheden gehad om in te skiën. Mist, bewolking, zon en ook twee dagen sneeuw. Het voordeel van verse sneeuw is dat het wel makkelijker is om off-piste te gaan en het uitzicht op het dal van Tignes Les Brevieres is erg mooi.

tignessneeuw

Bij restaurant La Folie Douce boven op de berg zijn elke dag shows en vloeit de champagne rijkelijk.

apresski tent

Val d’Isere is een mondain dorp naast Tignes en maakt uit van het zelfde skigebied Espace Killy. De meeste pistes die naar het dorp toe zijn zwart en er is maar 1 blauwe piste om het dorp in te komen. En hier zijn de zwarte pistes zoals ze bedoeld zijn: Lekker steil.

Valdisere1

Eenmaal beneden is het een indrukwekkend gezicht om de tegen deze zwarte pistes op te kijken. Vanuit het dorp gaat een cabinelift naar een soort gletscher gebied waar een aantal blauwe en rode pistes zijn die iets makkelijker zijn. Maar ook hier moet je weer steile rode of zwarte pistes nemen om terug te komen naar Val d’Isere.

valdisere2

In Val Claret hebben we een goed restaurant gevonden om te racletten. En hier wordt de perfecte Irish koffie gemaakt in drie laagjes. De barvrouw is iedere keer zo blij als het lukt dat ze voor zichzelf begint te klappen…..Raclette

In januari wordt het vroeg donker en is de zonsondergang al rond een uur of vijf. Het is laagseizoen en hierdoor zijn er geen wachttijden bij de liften en geen files onderweg. Dt is wel wat anders in de schoolvakantie’s..

tigneszonsondergang

Michiel en Erwin hebben zich prima vermaakt in Tignes en komen zeker nog een keer terug naar dit gebied. En Erwin is eindelijk af van het jaarlijkse gezeur van Hack om naar Tignes te kunnen gaan……..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>