La Toussuire, Frankrijk 2016

Vorig jaar is de wintersport in La Toussuire zo goed bevallen dat we hetzelfde appartement nog een keer geboekt hebben. En Peter, Sandra, Krista en Ellis zijn ook weer bij. De krokusvakantie valt in eind februari en dat is duidelijk te merken. Er zijn biijna geen file’s en lekker rustig op de weg. Vrijdag hebben we een overnachting in een hotel op een uurtje van onze eindbestemming. En hierdoor zijn we zaterdag al vroeg in La Toussuire en kunnen meteen het appartement in. Rond de middag zijn we al lekker aan het skiën.

groep

Cody heeft in de ochtend skiles bij de flocon groep. De eerste twee dagen lijken de klassen wel op een mierenhoop, er starten denk ik wel 40 kinderen tegelijk, maar de derde dag gaan ze in groepjes van twaalf kinderen de blauwe pistes af. Cody leert veel bij deze week en heeft het tempo er goed in zitten.

codyskiles

Joshua zit alweer in de skiklas voor de drie sterren. En kan dan als het goed is aan het eind van de week gemakkelijk rode pistes paralel naar beneden skiën. Na dit jaar hoeft hij van ons niet meer de hele week in een skiklas en kan hij de hele dag met ons mee. Door de vele sneeuw die deze week valt leert hij ook al een beetje off-piste achter Erwin of Peter aan skiën.

joshuaskiles

La Toussuire ligt in een dal op 1.750 meter hoogte. Het maakt onderdeel uit van het skigebied Les Sybelles. De dorpjes Le Corbier, Saint Sorlin d’Arves en Saint Jean d’Arves maken ook onderdeel uit van dit gebied. De drie puntige bergtoppen genaamd d’Arves zijn bij goed weer duidelijk te zien.

latoussuire2

Ons appartement is gelegen in het centrum en we zitten direct naast horeca en winkels. En dit jaar is er een speciale lift voor een slee helling gemaakt.  Dit gaan we dan ook even bekijken.

slee

Na flink wat overleg komt Ellis als eerste naar beneden. Ze komt zo hard de helling af sleeën dat ze voorover over de slee heen valt, maar dat mag haar pret niet drukken…..

ellisslee

De drie bergtoppen Aguilles d’Arves zijn een mooie eyecatcher. De hoogste bergtop van de drie is 3.514 meeter hoog. En deze berg is voor het eerst beklommen in 1878.

latoussuire

Iedereen is blij op deze vakantie….

groepblij

Het skigebied Les Sybelles is met meer dan 300 km piste redelijk uitgebreid. We moeten dan ook veel verbindingsroute’s volgen om in het skigebied van Saint Sorlin of Les Corbiers te komen. Door de goede sneeuw kunnen we af en toe wat off-piste route’s volgen. Zoals de route van Saint Sorlin terug naar naar La Toussuire.

lift

Zie hier onze off-piste koningin Astrid….. Op de foto lijkt de berg niet steil, maar dat is die wel…

astridoffpiste2

Vandaag zijn Joshua en Erwin druk met het maken van een dam van ijs in een riviertje. Dat valt nog niet mee in een sneeuwstorm en het sterk stromende water, maar de helft van de sloot krijgen we ingedamd. Joshua vindt een grote ijspegel en wil deze meenemen naar huis.

slootje

Gelukkig doen Cody en Joshua hun best deze week tijdens de skiles en behaalt Cody de Flocon medaille en Joshua de 3 sterren medaille.

medaille

Lekker chillen na het skiën hoort erbij. Helaas is er geen apres ski in La Toussuire, maar de kinderen vermaken zich prima met een dvd of tablet.

chillen

Het begin van de week hebben we wat bewolking en zon en na drie dagen begint het iets te sneeuwen. En dit blijft een aantal dagen doorgaan. Onze auto’s raken ingesneeuwd en moeten worden uitgegraven.

autosneeuw

Bij het cafe restaurant Marmotte zitten we elke dag na de skiles en dan nemen we bijna allemaal Chocolat chaud avec chantilly, maar Erwin wordt dit jaar herkend als de man die altijd choco rum besteld. Hoe zouden ze daar opkomen?? In restaurant Chamois kan goed gefondued of geraclette worden.

chamoisuiteten

Op de zaterdag van vertrek sneeuw het hard en heeft Peter sneeuwkettingen nodig om van de plek en van de berg af te komen, Erwin lukt het net met nieuwe winterbanden. Gelukkig worden de weersomstandigheden na Albertville beter en kunnen we zonder problemen naar Nederland rijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>