Spanje, juli 2015

Een hittegolf trekt over Europa en ook in Nederland is het erg warm begin juli. In korte broek en op slippers gaan we de camper in en op reis naar Spanje. De eerste stop is in Noord Frankrijk in Montigny le Roi. De volgende dag rijden helemaal door tot de Zuid Franse kust en vinden een camping vlak bij het strand in Leucate Plage. Er is maar 1 horecagelegenheid, maar het eten in deze strand tent is zeer goed. Vervolgens rijden we zuidelijk naar Spanje en gaan richting Tarragona.

Tarragona

Camping Torre la Mora hebben we vaker bezocht en hier willen we ongeveer een week blijven. La mora is een buitenwijk van Tarragona. Onze plek is dicht bij het kindvriendelijke strand en de baai is erg mooi. We kunnen dan ook naar hartelust zandkastelen bouwen. Erwin, Cody en Joshua worden er steeds beter in en kunnen zelfs tunnels maken. Cody moet nog wel wennen aan zijn inklapstoel….

lamora1

Het is deze week zo heet dat we geen uitstapje’s maken. La mora heeft een kleine boulevard met restaurants en hier kunnen we lekker uit eten. Camping Torre la Mora heeft ook een groot zwembad en Joshua en Cody kunnen aardig wat plonsen in het water. Cody zwemt het liefst zonder bandje’s maar zonder zwemdiploma A is dat toch wat lastig.

lamora2

En Astrid is deze week in relaxstand……

astrid

Cuenca

Wij rijden het hete binnenland in en zijn op weg naar Cuenca. Cuenca staat bekend om de overhangende gebouwen boven op een ravijn. En een mooie stalen loopbrug verbindt het oud historische centrum met het nieuwere gedeelte.

cuenca1

Het vergt aardig wat onderhoud om deze gebouwen te behouden, maar de huizen hebben mooie houten details en in één van de gebouwen is een museum voor moderne kunst gevestigd. Cody en Joshua vinden onderstaand schilderij het mooist.

cuenca3

We zijn vandaag op de fiets naar Cuenca gereden. Onze camping ligt 8 km buiten de stad en hier is het bergachtig. Maar er schijnt een weg langs de rivier te lopen die niet zo stijl is. In ieder geval dacht Erwin dat in zijn beste Spaans van een ober gehoord te hebben. En gelukkig heeft de ober gelijk, want boven de 35 graden fietsen en heuvel op dat wordt een beetje teveel van het goede. De plaza mayor in Cuenca is schilderachtig en op het plein staat de eerste gotische kathedraal van Spanje. Het is hier erg rustig in de stad. Wat een verschil met de drukte aan de kust. Na een lunch bij een restaurant met zwembad aan de rivier gaan we terug naar de camping. Want die heeft een lekker zwembad met een soort grot aangebouwd en genoeg schaduwplekken.

cuenca2

Wij rijden westelijk richting Madrid en het kasteel van Belmonte is één van de vele kastelen die deze regio rijk is. Het kasteel wordt op dit moment gerestaureerd. De windmolens naast het kasteel zijn ook geheel gerestaureerd.

belmonte

Molinos do viento, de Spaanse naam voor windmolens zijn in dit gebied veel te zien. Don Quichote, een arme edelman die denkt dat die een ridder is, dacht dat deze molens reuzen waren en wilde ertegen vechten. De molens zijn er bekend mee geworden. En Don Quichote ook.

molinos

Toledo

Bijna 80 kilometer ten Zuiden van Madrid en verscholen in de heuvels zien we Toledo liggen. De stad ligt aan rivier de Taag en de gebouwen zijn in zeer goede staat. Toledo behoord tot de oudste steden van Spanje. De alcazar rechts en de kathedraal in het midden zijn duidelijk herkenbaar. Evenals de eeuwenoude brug naar Toledo toe.

Vanaf het zwembad en het restaurant van onze camping hebben we een fantastisch uitzicht op de oude stad. Het restaurant heeft in de parasols stoommachines verwerkt die koel water vernevelt over het terras zodat de temperatuur wat naar beneden gaat. Het is boven de 40 graden en windstil. En als het begint te waaien lijkt het of een hete fohn wordt aangezet. Knap dat hier mensen kunnen leven in de zomer.

toledo1

Vanuit Toledo rijden we zuidelijk naar Granada. Onderweg komen we langs het kasteel en de windmolens van Ensuegra

molinosensuegra

Granada

In Granada valt het op dat er veel nieuwe gebouwen en winkelcentra niet zo lang geleden zijn opgeleverd. Maar tevens herbergt Granada het Alhambra en om deze plek te bezoeken hebben we in Nederland al kaartje’s geboekt omdat ze in no-time zijn uitverkocht.

Granadaalhambra

Het Alhambra is een groot fort dat door de Moren is gebouwd en in de loop der tijd hebben Spaanse koningen paleizen en tuinen toegevoegd. Maar met name de Islamitische en Moorse kunst kom je niet vaak tegen op het Europese vaste land. Het Nasrid paleis is het mooist met onder andere het patio de los Leones. Dit paleis kunnen we in verband met het beperken van bezoekers aantallen maar gedurend een bepaald tijdslot bezoeken.

alhambra2

Joshua en Cody zijn blij met de Nederlandstalige audiotelefoons en kunnen alles volgen. En vinden de tuinen het mooist.

alhambra3

Cartagena

We verlaten het binnenland en gaan naar de kust. We willen op een camperplek bij Cartagena gaan staan, maar deze blijkt niet meer te bestaan. Het is zondag en de binnenstad is stil en leeg. We kunnen de camper dan ook in hartje centrum parkeren. Cartagena heeft pas enkele jaren gelden ontdekt dat in het centrum een romeins theater was gebouwd. In de loop der tijd zijn hier gebouwen overheen gebouwd maar tijdens de sloop van één van deze gebouwen vond men restanten van het theater. En nu wordt het complex helemaal gerestaureerd. Dit zal de stad ten goede komen want voor de rest is het centrum oud en vervallen. Daarnaast heeft Cartagena een eigen beschutte haven waar zeeschepen gelost kunnen worden.

cartagena

La manga

La manga is gelegen aan een meer met zout water vlak aan de kust bij Cartegena. Hier vindt je als zo vaak aan de Spaanse kust veel hoogbouw. Het binnen meer is ondiep met lekker warm water. Gezien het warme water en de camping grootte (>1200 plekken) komen hier veel overwinteraars. In de zomer is het gelukkig niet zo druk.

lamanga

Oliva

Om in het hoogseizoen een mooie camping te vinden die niet vol zit is een uitdaging. Maar enkele jaren geleden zijn we toevallig bij camping Torre la Mora aangekomen. En hier zijn we inmiddels al een aantal keren geweest. We denken nu weer zoiets te hebben gevonden. 90 kilometer zuidelijk van Valencia ligt camping Kikopark in Oliva. Schaduw plekken en plekken een paar meter van de zee, een mooi wit zandstrand in een kommetje, een haven met goed restaurant en een leuke strandtent. En ook nog een zwembad. Wat wil een mens nog meer voor een paar dagen……

oliva1

Na een paar heerlijke dagen in Oliva rijden we noordelijk richting Barcelona. Hier blijven een nacht iets net ten noorden van Barcelona op een oude camping in de bossen. De volgende dag rijden we noordelijk richting Ardeche in Frankrijk. Dit is te zien op de volgende pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>