La Toussuire, Frankrijk 2015

De Franse en Nederlandse schoolvakantie’s zijn tegelijkertijd en het is druk op de Franse snelwegen. We vertrekken dan ook op vrijdag en hebben een overnachting geboekt dichtbij het vliegveld van Lyon in het dorpje Villette d’Anthon. De bed and breakfast ligt op een landgoed naast een kasteel en in het dorp is een uitstekende pizzeria.

lyon

La Toussuire

De volgende dag is het nog maar 170 kilometer rijden, maar het duurt nog tot tegen de middag voordat we in La Toussuire aankomen. Later op de dag blijkt dat we nog mazzel hebben gehad en dat door hevige sneeuwval de snelweg even werd afgesloten. La Toussuire is op het eerste gezicht geen idyllisch dorp, veel hoogbouw en beton. Maar wij zitten weliswaar in zo’n betonnen appartementen gebouw, het appartement is gerenoveerd en netje’s ingericht en we zitten midden in het dorp aan de voetgangerszone. Ook kunnen we zo naar de skilift en skilessen lopen en helemaal terug tot aan het appartement skiën. De sneeuwgrens ligt hoog maar doordat het dorp op 1700 meter hoogte is gelegen en het deze week veel sneeuwt zijn de sneeuw conditie’s optimaal zijn.

astrid sneeuw en la toussuire

Wij hebben een appartement samen met Peter, Sandra, Krista en Ellis gehuurd. De familie Hack is ook in La Toussuire met vrienden en zitten een chalet dichtbij.  Daardoor kunnen Cody en Dani samen op skiles bij de ESI. Joshua heeft deze week les bij de ESF en Krista en Ellis hebben gedurende de week een paar uur priveles. Cody en Dani zitten de eerste twee dagen nog in een afgebakend gebied maar gaan uiteindelijk de piste op. Ze leren binnen no-time de sleeplift gebruiken en zijn erg enthousiast. Krista en Ellis vinden het ook nog steeds leuk om sleepliften te pakken. En Sandra is ook weer aan het skiën.

skiliftt

Na de ochtendles gaan we iedere dag gezamenlijk wat drinken bij cafe-restaurant La Marmotte. Even bijpraten waarbij Cody en Dani het hoogste woord voeren. De chocolat chaud avec chantilly is op koude dagen erg populair. En dan kan er weer worden geskied.

pauze

Of worden er iglo’s gegraven of wordt er gesleed natuurlijk. Krista en Ellis hebben een supersnelle slee gekocht, die echter populairder bij Joshua en Cody is dan bij de meiden. Peter probeert met Krista op schoot naar beneden te komen maar dat valt nog niet mee op zijn oude dag….

slee

Astrid is jarig en dat wordt gevierd met zang, kado’s en gebak.

astrid jarig2

Het skigbied van La Toussuire maakt onderdeel uit van het gebied Les Sybelles met de dorpen Le Corbier, Les Bottières, St Colomban des Villards, St Jean d’Arves en St Sorlin d’Arves Sorlin. In totaal 310 kilometer piste. In St Sorlin zijn we twee jaar geleden al eens geweest en het is mooie route om hier heen te skiën. Het is wel haasten in de ochtend om op tijd terug te zijn om de jongens na de skiles op te vangen. Vanuit St Sorlin terug redden we het niet maar gelukkig hebben we hulptroepen van de familie Hack ingeschakeld die de jongens op kunnen halen. Joshua leert veel skitechniek bij en gaat met de ski’s parallel de piste af en hij kan ook parallel stoppen. Een stukje off-piste is geen probleem en vooral het gebied net naast de paaltje’s is populair.

joshuaberg

Het uitzicht op Aiguilles d’Arves.

bergparorama

Helaas hebben we deze vakantie maar 1,5 dag zonnig weer en voor de rest veel bewolking en sneeuw. Hierdoor zijn de sneeuwconditie’s uitstekend.

voorbladfoto

Het dorp La Toussuire is erg overzichtelijk, bijna 90% van de toeristen is Frans en dat voelt goed aan als je in Frankrijk op vakantie bent. We skiën veel deze week, aangezien Cody ook meegaat. Krista, Ellis en Joshua kunnen sommige liften en piste’s alleen nemen en dat is prachtig om te zien.  We vermaken ons dan ook prima.

groepdorp

“Cody je moet niet zo hard gaan, je moet bochtjes maken!!” “Pappa dat wil ik wel maar mij ski’s luisteren niet naar mijn voeten…. ” Aan het eind van de week wil Cody alleen nog maar met een gewone skilift omhoog en een lange blauwe piste af. En zoekt hij net als Joshua de randen van de piste op, waar kuilen en heuveltje’s net achter de paaltje’s liggen. Fantastisch om dat triomfantelijke gezicht te zien als het dan gelukt is en hij ook bij de grote jongens hoort.

cody ski

Cody en Dani doen mee aan een fakkeltocht in de avond die door de skischool ESI is georganiseerd. Ze zijn een beetje zenuwachtig maar komen onder luid gejuich naar beneden.

avondski

Uiteindelijk krijgen de jongens aan het eind van de week medailles van hun skileraren David en Nicolas.

dilpoma

Apres-ski is er niet in La Toussuire. Wel diverse kroegen waar je gezellig een biertje kan drinken. En de plaatselijke alles in één pub/bowling/pizzeria/dart/poolbiljart/live band venue, waar een goede plaatselijke live band speelt. Er zijn in het dorp genoeg restaurants waar we lekker kunnen eten en de gebruikelijke Haute Savoie gerechten zoals racletten en fondue bourguignon op de kaart staan.

groepeten

Zoals altijd vliegt een week voorbij. In La Toussuire hebben we alle voorzieningen op loopafstand van het appartement en voor kinderen is het ski gebied erg overzichtelijk. We denken dat we La Toussuire nog wel een keer gaan bezoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>