Zuid Portugal, juli 2014

Eenmaal in het zuiden van Portugal zijn de afstanden niet zo groot meer, maar om er te komen hebben we toch al weer 2800 kilometer gereden. In Portugal bezoeken we de Algarve in het zuiden en gaan via het binnenland naar Evora en Tomar in het midden van Portugal. Vanaf de Spaanse grens rijden we langs Faro en dan door naar Albufeira.

Albufeira

Net buiten het centrum is een mooie camping waar het in juli heel rustig is. Het hoogseizoen voor campings in de Algarve is in de wintermaanden als de Europese pensionado’s komen overwinteren. Net buiten Albufeira liggen mooie stranden zoals Praia Sao Rafael en Praia Gale, die we op de fiets bezoeken. Dit is voor Joshua en onszelf wel even andere koek dan de vlakke wegen in Valancia. Bij de receptie verteld een meisje dat het ongeveer 10 minuten fietsen is. Na drie kwartier komen we eindelijk bij praia Sao Rafael aan. Het strand is erg mooi met met wit zand en krijtrotsen. Wat ons wel opvalt is de aaneenschakeling van bebouwing van bungalow huisjes en hoogbouw langs de kust. Albufeira is een echt massatoerisme dorp, sommige bebouwing heeft nog wat Moorse accenten, maar voor de rest veel souvenirwinkels, restaurants en cafe’s. Joshua vindt dat erg leuk want nu kan hij met Mickey op de foto en heeft hij een armband met zijn naam erop gekocht.

albufeira1In Albufeira staat de dagen dat wij er zijn een harde noorden wind. Aan de kust is het dan ook windstil omdat dit in de luwte van de rotsen ligt. Hier kan je dan ook in de avond nog lekker buiten zitten en gaan we uit eten. Maar op de camping staan we vol in de wind en koelt het in de avond zo ver af dat we binnen gaan zitten. Het is door het tijdsverschil van een uur met Spanje ook al om negen uur donker. Overdag is het wel heerlijk weer en zorgt diezelfde wind voor wat verkoeling.

albufeira

Lagos

Vanuit Albufeira rijden we parallel aan de kust naar Portimao. Dit is een redelijke grote stad en hier is het bekende strand Praia da Rocha. Dit is heel breed zandstrand ingesloten door rotsen maar helaas ook heel veel hoogbouw. We rijden dan ook door naar Lagos en net westelijk daarvan ligt Luz waar we een mooie Yelloh camping vinden. Deze camping heeft een mooi zwembad en een whirlpool waar wij ons bijzonder goed vermaken.

luz

Lagos is wat ons betreft het mooiste stad die we bezoeken in de Algarve. Hele mooie baaien en een levendig centrum. En een oud kasteel met vestingmuren. Cody wil als souvenir een anker meenemen maar deze blijkt toch iets te groot te zijn.

lagos2

Aan de west kant van Lagos centrum loopt een pad over de rotsen en deels door rotstunnels. Hierdoor zijn alle stranden verbonden en te voet, zwemmend of per kano te bereiken. De stranden praia Batata en praia Pinhao zijn picture perfect

lagos

Maar de mooiste baaien zijn praia Dona Ana en praia do Camilo

donaanna

Cabo Sao Vicente 

Met de lokale bus gaan we naar het meest Zuid-westelijke punt van de Algarve, Cabo Sao Vicente. Hier is duidelijk het contrast te zien met de ruige westkust en de idyllische zuidkust van de Algarve. Sagres is een kleine strandplaats waar normaliter veel gesurft wordt door de hoge golven, maar aangezien de wind verkeerd staat is de zee zo vlak als een biljartlaken. In deze omgeving is veel minder bebouwing en zijn veel minder toeristen. Henri de navigator wijst ons de weg maar Erwin, Joshua en Cody hebben zo hun eigen richting gevoel.

sagres

Luz 

Het plaatsje Luz is vanaf de camping via een hele steile weg te bereiken. Op de fiets is het even doorzetten maar het is te doen. Luz is een overzichtelijk toeristen dorp met kleine witte huisjes en oranje daken. Het strand is lekker breed en ook hier valt het op dat weinig mensen het water in gaan. Het zeewater in de Algarve is nog kouder dan de Noordzee, maar echte bikkels gaan gewoon zwemmen in de zee. Of spelen in het zand. Of gewoon een tukkie doen in de schaduw.

luz2

Silves

Na deze relaxdagen reizen we verder noordelijk, richting Evora. Onderweg zien we het mooie kasteel van Silves. In bijna alle dorpen meet een radar de snelheid en als harder dan 50 km per uur wordt gereden springt een stoplicht op rood. Handig systeem, ook al staan we vaak voor een rood stoplicht…..  Joshua mag altijd op schoot van Erwin de camping oprijden en Cody de camping af, nu vindt Joshua het echter tijd worden dat hij zelf mag rijden. Gelukkig heeft Astrid de sleutels….

silves

Alqueva en Batalha

Wanneer wij onderweg een stuwdam of een mooie brug kunnen zien, dan willen we daar wel even voor omrijden. De Alqueva stuwdam is een knap stukje waterbouwkunde van de Portugesen. En deze dam voorziet een droge Alentejo regio van water en electriciteit. Daarna rijden we door naar het klooster van Batalha. Dit klooster is een prachtig voorbeeld is van middeleeuwse Portugese architectuur. Een gotisch bouwwerk sterk beinvloed door Manuelijnse kunst. De bouw duurde ruim twee eeuwen tot 1517.

dam

Evora

Evora is een van de charmantste en stijlvolste steden van Portugal. Hier zijn schilderachtige, witte huizen en gebouwen met verschillende versieringen, omgeven door een vrijwel intacte vestingmuur. Evora ligt op een kleine heuvel op de weidse hoogvlakte van de Alto Alentejo. Het historische centrum van de stad Evora is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Tot de bezienswaardigheden van Evora behoren onder meer een Romeins aquaduct, de Romeinse Diana-tempel en de vroeggotische kathedraal, gebouwd van 1186 tot 1204, met een klooster uit de 14de eeuw. De vele paleizen uit de middeleeuwen en de renaissance getuigen van het rijke verleden. Evora was in de Romeinse tijd een bloeiende stad, maar raakte in verval onder de Visigoten. Nu vormt Evora een belangrijk agrarisch centrum en de thuisbasis van een aantal industrieën en landbouwgerelateerde ambachten (kurk, leer, wollen, tapijten en beschilderde meubels).

evora

Tomar

Tomar is beroemd om zijn Convento do Cristo (klooster van Christus). Het klooster in Manuelstijl ligt op een heuvel en wordt omringd door een muur uit 12e euw. In 1162 werd het klooster gesticht door de grootmeester der Tempeliers, de Christusorde. De Tempeliers maakten van Tomar hun hoofdkwartier. In de kerk bevinden zich in totaal 7 bijzondere kloostergangen (Claustros). Met zijn ongewone vorm is de kerk een prachtig historisch erfgoed en heeft een architecturale rijkdom die nergens anders voorkomt. Het Pegoes aquaduct regelde de watertoevoer van het klooster; het is ongeveer 5 kilometer lang en heeft 180 bogen. Nu is er nog maar een deel intact gebleven.

tomar

Redondo is niet ver van Tomar en hier vinden we een camping waar blijkbaar niet vaak campers komen. Om de camping op te komen via een steile helling en haakse bochten is al lastig en een plek vinden is ook een uitdaging. Als het dan toch weer gelukt is hebben we een voldaan gevoel. Deze minicamping heeft een klein zwembad en Cody springt hier voor het eerst zelfstandig, maar nog wel met een duikbril op, het zwembad in. De hele vakantie is dit nog niet gelukt, dus we zijn weer een fase verder.

tomar2

Tordesillas, Spanje

We verlaten Portugal via Castelo Branco en Guarda en rijden Spanje ter hoogte van Salamanca binnen. Dan rijden we verder noordelijk naar Tordesillas. Hier heeft Cody de smaak van het springen in het water te pakken en springt tientallen keren het zwembad in. Nu ook zonder duikbril. Hij is zo trots als pauw dat hij dat nu kan. Joshua vindt het leuker om in de lucht gegooid te worden en daarna Erwin onder water te duwen.

tordesillas

Saint Julien en Born, Frankrijk 

Van Tordesillas rijden we noordelijk richting Bordeaux in Frankrijk. Honderd kilometer onder Bordeaux aan de atlantische kust verblijven we nog een een aantal dagen op camping Lous Serrouts in Saint Julien en Born. Dit is een hele mooie camping met prachtig aangelegde zwembaden met glijbanen en een paar honderd meter van zee. Het surfen op de golven is hier populair.

stjulien

Vanuit het zuiden rijden we noordelijk naar Saint-Georges-lès-Baillargeaux, nabij Poitiers. Daarna via de Parijse peripherique noordelijk naar onze laatste stop op een camperplek in Moeskroen in Belgie. Om een dag later weer terug in Nederland aan te komen. We hebben meer dan 6000 kilometer gereden en hebben een heerlijke vakantie gehad.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>