Jordanie 2014 reisverslag 2

We hebben onze reis via JITours geboekt omdat hier de mogelijkheid was om zelf te offroaden onder supervisie van een gids/chauffeur. En we maken in Wadi Musa kennis met verschillende medewerkers van de organisatie. Adeeb, de manager, gaat met ons offroaden. Vandaag rijden we met VW Amarok een track in de omgeving van Liitlle Petra. Deze track heeft een rotsachtige ondergrond met vele scherpe stenen die ontweken moeten worden en het pad is heuvelachtig. Leuk om weer eens van het asfalt te zijn en te kijken wat een wagen allemaal op een track kan doen.

petra8

Vanuit Wadi musa rijden we zuidelijk naar Tala Bay in de buurt van Akaba voor een paar dagen zon, zee, strand en zwembad. De kustrook van Jordanie is 28 km lang en Akaba is naast haven voor de containerschepen tevens een toeristische strandplaats. En Eilat in Israel is maar een paar kilometer verderop gelegen. Tala Bay is een compound met een aantal mooie hotels en appartementen en zelfs een haven. Wij overnachten in het Marina plaza hotel. Joshua is weer eens populair bij een Italiaans meisje en heeft daarnaast tijd om te oefenen met snorkelen in het zwembad. Hij gaat ook nog een keer snorkelen met Erwin in de rode zee en ziet voor het eerst koraal en tropische vissen.
akaba1

We hebben een paar heerlijke relaxdagen en de medewerkers in het hotel zijn zeer service gericht en heel vriendelijk. Cody en Joshua zijn het zwembad niet uit te krijgen.

akaba2

Het is tijd voor het volgde hoogtepunt van de reis. Wadirum is de woestijn van 720 km2 die met name door de film Lawrence of Arabia bekend is geworden. Wij willen hier voornamelijk zelf gaan offroaden onder supervisie van onze gids/chauffeur Adeeb. We rijden in een Toyota Hilux en rijden vele tracks. Af en toe afgewisseld met een berg beklimmen voor de jongens.

wadirum1We rijden in het buitengebied van Wadirum in de buurt van Diseh en komen nauwelijks andere toeristen tegen. De vergezichten zijn heel erg mooi.

wadirum2De ene keer volg je een track en de andere keer kies je zelf een route. Het rotsachtige landschap is indrukwekkend. Verder zijn er vele zandduinen en Joshua en Cody kunnen in het zand spelen en van de duinen af glijden.

wadirum3

Het zand wordt steeds steeds muller en Erwin moet goed opletten om niet vast te komen zitten. Dan gaan we in de duinen rijden en dit is echt fantastisch om te doen. Voor je gevoel ga je bijna verticaal naar beneden.

wadirum4

Astrid gaat ook nog een stuk door het zand rijden en wordt steeds enthousiaster. Ze rijdt behoorlijke lastige stukken door mul zand en duinen. Helaas komen we vast te staan op een op het oog een redelijk vlak stuk. Hier komen we in de lage gearing ook niet uit en dan rest niets anders dan wat lucht uit de banden te laten aflopen voor een breder draagvlak. Hierdoor wordt het rijden door het zand voor ons een stuk makkelijker….

wadirum5

Onderweg komen we een filmcrew tegen die een film aan het opnemen is (Colored asphalt). We mogen een kijkje nemen op de set en maken kennis met de crew en krijgen meteen drinken en eten aangeboden. Ook hier willen de bedoeienen jongens graag met Joshua en Cody op de foto. Als de zon bijna onder gaat maakt Adeeb bedoeienen thee met zelf gesprokkeld hout en genieten we van de zonsondergang en de indrukwekkende stilte om ons heen.

wadirum6

De nacht brengen we door in een tent in een bedoeienen kamp en kunnen napraten aan een kampvuur. De volgende dag gaan we Wadirum in op een dromedaris. Hier krijg je wel spierpijn van in je benen als je het niet gewend bent. Maar wel heel erg leuk om te doen.

wadirum7Van Wadirum rijden in vier uur noordelijk naar de dode zee. Onderweg komen we langs Dana en zien vanaf een berg de dode zee.

dana

De dode zee is eigenlijk een meer, gelegen op ongeveer 400 meter onder zeespiegel en daarmee het laagste punt op aarde. Het zoutgehalte is met 30%, negen keer hoger dan normaal en hierdoor kan een mens op het water blijven drijven. Wel eerst even insmeren met modder om een mooie huid te krijgen. Dan het water in en de kick van ja hoor ik blijf drijven. En dan hoort een krantje lezen er natuurlijk bij…..

dodezee1

We verblijven we een aantal nachten in het Dead sea spa hotel. Dit hotel heeft kinderzwembaden en glijbanen en dat valt goed bij Joshua en Cody in de smaak.

dodezee2

En voor de liefhebbers van familie kiekje’s…

dodezee3

Jordanie is een land wat heel goed met kleine kinderen te bereizen is en kent een mooie afwisseling van natuur, cultuur en relaxen. Petra en zelf 4×4 rijden in Wadirum waren onze hoogtepunten. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld en heerlijk genoten. Ook weten we dat we met ons gezin met jonge kinderen ook weer ander culturen kunnen gaan bezoeken. En dat zullen we de komende jaren zeker gaan doen. De zonsondergangen spreken voor zich…..

dodezee4

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>