Jordanie, 2014 reisverslag 1

De laatste jaren zijn we vooral met onze camper op vakantie gegaan. Nu Cody bijna vier is willen weer eens een verder weg gelegen land bezoeken. Jordanie lijkt een ideaal land, cultuur en relaxen gaan hier samen en in april is het hier lekker warm. En als Erwin dan ook nog een reisorganisatie vindt waarbij hij onder begeleiding van een chauffeur zelf mag offroaden in de woestijn is de keus snel gemaakt.

We vliegen met Royal Jordanian van Schiphol naar de hoofdstad Amman in Jordanie. Cody is de volgende morgen jarig en krijgt geen ontbijt op bed maar kadootjes. Daarna worden we opgehaald en gaan we het centrum van Amman bezoeken.

codyjarig

In heel Jordanie wonen 6 miljoen mensen waarvan 2,5 miljoen in Amman. Daarnaast zijn er bijna 1 miljoen vluchtelingen uit Syrie. Amman is gebouwd op zeven bergen en kenmerkt zich door de vele lage gebouwen. De rotsachtige grond is poreus zodat gebouwen van zes hoog te bouwen zijn zonder dure fundering. In het business centrum wordt wel hoger gebouwd. Het oude centrum met het theater en citadel is in takt gebleven. De citadel is meer dan 7000 oud en is een van de oudste plekken op aarde waar continu mensen geleefd hebben. Ook de paleizen en paleistuinen van koning Abdoellah zijn in het centrum gelegen en herkenbaar aan de groene omgeving. Door harde wind vandaag hangt er heel veel stof in de lucht en lijkt er een smoglaag over de stad te hangen.

amman

We rijden met onze chauffeur richting het noorden. Het valt op dat er heel veel gebouwd wordt in de buurt van de snelweg. De snelweg blijkt nieuw te zijn aangelegd en in mum van tijd worden nieuwe gebieden vol gebouwd en wordt Amman steeds groter. Na een uur rijden komen we aan in Jerash. Hier zijn resten van een oude Romeinse nederzetting opgegraven. Rond de jaartelling is de stad gebouwd en in het jaar 747 door een aardbeving verwoest.  Er is nog maar 20 % van de stad opgegraven, maar nu is al te zien dat het een indrukwekkende stad is geweest. Wij vinden het zeker net zo mooi als Pompei in Italie. We zien onder meer de triomf poort van keizer Hadrianus met op de voorgrond het forum, de hoofdstraat met rioleringssyteem en waar de karrensporen nog te zien zijn, een tetrapylon (een merkteken op een soort rotonde) waarvoor Joshua en Cody poseren en een Romeinse versie van een putdeksel.

jerash1

Joshua en Cody worden veelvuldig op de foto gezet omdat ze blijkbaar in dit deel van de wereld weinig blonde mensen zien. Normaliter wordt je op dit soort toeristische trekpleisters continu benadert om iets te kopen. Hier is dat niet anders. Joshua en Cody krijgen van een verkoper een houten fluitje in de hand gedrukt. Wij zeggen dat ze het fluitje terug moeten geven maar de jongen zegt dat het a gift is. Wij geloven het niet en willen de de fluitje’s weer teruggeven. Its a gift zegt de jongen nog een paar keer en loopt dan weg. Zo leren we weer eens wat gastvrijheid inhoudt…… Ondertussen bezoeken we de tempel van Artemis, verschillende theaters, voormalig badhuizen, de hoofdweg met rijen zuilen aan de zijkant en de poort van de noord ingang, ook zien we resten van het Nymphaeum (waterfontein) en de hippodroom. De soldaten van het Romeinse leger konden in deze stad goed uitgaan. In het theater zingen we voor Cody nog even een verjaardagsliedje. Inmiddels loopt de temperatuur loopt op boven de 40 graden en wordt het tijd een ijsje te gaan eten. Een Jordaans meisje ziet het wel zitten met Cody…

jerash2

We rijden vanuit Jerash de bergen in naar het kasteel van Aljoun. In Jordanie zijn in tijden van de christelijke kruisvaarders op strategische plekken kastelen gebouwd ter verdediging van de soldaten. Dit kasteel is echter gebouwd om de kruisvaarders tegen te houden. Usama heeft het kasteel gebouwd in het jaar 1184 en hij was een neef van Saladin. Saladin leidde de opstand van de Moslims tegen de kruisvaarders en won deze strijd uiteindelijk in het jaar 1187. Het kasteel van Aljoun is jaren later in het jaar 1260 door de Mongolen geheel verwoest.

aljoun

We rijden terug naar Amman en gaan de volgende dag naar de stad Madaba. Hier is tijdens de bouw van de Grieks orthodoxe St George kerk in de 19e eeuw een mozaiek vloer uit de zesde eeuw gevonden. Het Mozaiek is ongeveer voor 1/3 bewaard gebleven en bestond uit 2 miljoen stukjes. Het geeft 157 namen van bijbelse plaatsen weer en een plattegrond van Palestina en de nijl delta uit de Byzantijnse tijd. Het heeft tevens een duidelijke plattegrond van Jerusalem uit die tijd. Daarnaast hangen in de kerk mooie mozaiek schilderijen van onder andere soldaten. Later op de dag bezoeken een werkplaats waar nieuwe mozaiek schilderijen en voorwerpen worden gemaakt. De truc is de stukjes op zijn ruwe kant naar boven te plaatsen en dan het geheel als het klaar is om te draaien zodat een gladde en mooie voorkant wordt verkregen.

madabaWe blijven in Bijbelse sferen en rijden naar Mount Nebo. Dit is de plaats waar Mozes vóór hij stierf op de leeftijd van 120 jaar, uitkeek over het beloofde land, nadat hij zijn volk veertig jaar lang door de wildernis had geleid. Deze plaats is van betekenis zowel voor joden als christenen als moslims. Volgens de joodse traditie bevindt het graf van Mozes zich op de berg. De christenen en moslims menen dat zijn lichaam aan de andere zijde van de Jordaan werd begraven. Boven op de berg Nebo heeft men een prachtig uitzicht over de Jordaanvallei en het noordelijke deel van de dode zee. De berg zelf roept het beeld op van een Bijbels woestijnlandschap. Op een zeer heldere dag kan ook Jeruzalem van hier uit gezien worden, maar het is vandaag te bewolkt om dat te kunnen zien.

nebo

Wij rijden zuidelijk naar Karak. Het gebied waar we nu door rijden is heel bergachtig en zeer droog. Toch zie je hier bedoeienen in tenten wonen. De stad heeft een kruisvaarderskasteel uit de 12e eeuw. Dit kasteel werd in 1142 gebouwd door Payen le Bouteiller op de ruïnes van een vroegere citadel die dateerde uit de tijd van de Nabateeërs. Zijn hoge ligging, vlak bij de Kings highway, maakte het mogelijk het verkeer zowel uit het noorden als uit het zuiden te controleren. De burcht werd belegerd zowel door Nur-ad-Din in 1173 als door Saladin in 1183 maar kon niet door hen veroverd worden. In 1263 werd het kasteel ingenomen door de Mamelukken. In 1840 werd door Ibrahim Pasha of Egypt het kasteel veoroverd en deels vernietigd.

karak

Vanuit Karak is het twee uren rijden naar Wadi Musa. De chauffeur weet de weg niet helemaal maar na een aantal keren vragen gaan we de goede kant op en rijden via het dorpje Tafila naar Wadi Musa. Hier hebben we een hotel met zwembad zodat Joshua en Cody zich kunnen vermaken in het water. En ook Erwin in de maling kunnen nemen op de foto….

petra2

Wadi Musa is het toegangsplaats voor Petra en vanaf het terras van het hotel hebben we een fantastisch uitzicht op de omliggende omgeving.

petra1

Petra wordt ook wel het nieuwe zevende wereldwonder genoemd en is zijn naam waardig. De Nabateeërs hebben het gebouwd. Petra is gelegen op een hoogte van tussen de 800 en 1350 meter in een weids dal in het bergland van Edom. Dankzij haar strategisch gunstige ligging aan het kruispunt van karavaanroutes, die Egypte met Syrië en Zuid-Arabië met de Middellandse Zee verbonden, was de stad van de 3e tot de 5e eeuw een belangrijke handelsstad. Petra controleerde ook een belangrijk knooppunt van de wierookroute. Deze oude route voerde vanaf Jemen langs de westkust van Arabië en deelde zich bij Petra in een noordwestelijke tak die naar Gaza voerde, en in een noordoostelijke in de richting van Damascus. Vanaf het bezoekerscentrum tot de ingang van de kloof mogen Joshua en Cody op een paard zitten. In de kloof zijn Astrid en Erwin volgens de lokale traditie nog even snel getrouwd door in een uitgehakte inham te gaan staan….

petra2a

Bij de gunstige geografische ligging kwamen de verborgen ligging tussen bijna ontoegankelijke rotswanden en een goede watervoorziening. De stad is slechts toegankelijk via een smal bergpad vanuit het noordwesten of vanuit het oosten door een 1,5 km lange en tot 200 m diepe rotskloof, de Siq, die op de smalste plaats slechts 2 m breed is. Via een in de rotswand van de Siq uitgehouwen goot, die afgedekt was met stenen platen, leidden de Nabateeërs gewoon water, en via aardewerk buizen drinkwater, de stad binnen. Beide waterleidingen werden gevoed door een bron in de Wadi Musa. In de kloof is een stuk rots die er aan de voorkant uitziet als een olifant en van de zijkant als een vis.

petra3

Iedereen kent de plaatjes waarin je door de nauwe kloof opeens een uit de rotsen gehakte tempel ziet. En het is een enorme kick dit zelf mee te maken. De tempel wordt ook de schatkamer genoemd. Maar het is een graftempel gebouwd in het jaar 85 voor christus, waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs. De voorgevel, uitgevoerd in een dubbele Korintische orde, is 40 meter hoog en 25 meter breed.

petra4

Na de schatkamer kan je verschillende kanten op. We hebben een Nederlands talige gids die ons rondleid langs (koninklijke) graftombe’s, het Nymphaeum, het theater en de oude hoofdstraat met ronde zuilen.

petra6

Om het klooster te bereiken moeten we 800 traptreden beklimmen. Joshua, Cody en Astrid doen dit op een ezel en een muilezel. Cody valt zelfs in slaap. En Erwin loopt er ‘onvermoeibaar’ achteraan.  We hebben boven een waanzinnig uitzicht over Petra en omgeving. Via de Noordingang verlaten we het gebied om nog even te gaan offroaden.

petra7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>