Champagny en Vanoise, Frankrijk 2014

Het skigebied van Plagne is ons bekend en we zijn hier ook al diverse keren op wintersport geweest. Deze keer gaan we naar het lager gelegen dorpje Champagny. Op vrijdagmorgen zijn we vertrokken en rijden tot voorbij Lyon om te overnachten bij het vliegveld Lyon – Exupery. Hier hebben we afgeproken met Michiel, Anja en Dani en kan onze gezamelijke vakantie beginnen. Op zaterdag vertrekken we al op tijd richting bergen. De populaire Franse skigebieden zoals Plagne, Les Arcs en Courchevel liggen allemaal in de richting van Albertville via de N90 naar Moutiers en verder. Het is dus druk op de weg. Toch komen we aan het eind van de ochtend al aan in Champagny. Dit dorp is gelegen op 1250 meter hoogte. We hebben geluk want de hele heen reis hebben we nog geen sneeuw gezien maar 250 meter voor het we het dorp inrijden gaan we door de sneeuwgrens en belanden in een witte enclave. Op ons gemak kunnen we de skilessen, skihuur en skipassen voor Joshua, Cody en Dani regelen. Het zonnetje schijnt volop en ons appartement is in het centrum en op 200 meter van de skilift.

Champagnycentrum

Astrid is jarig en kan kadootjes uitpakken, gelukkig hebben ze de autoreis overleefd en zijn er geen kopjes gebroken. Bij de boulangerie halen we lekkere taartje’s en de rest van de dag hebben we zon besteld….astridjarig

De jongens hebben alleen in de ochtend skiles, de middag hebben we vrij te besteden en dat is ook wel zo relaxed. Voor Joshua is het alweer de zesde keer dat hij skiles krijgt en hij komt in het twee sterren klasje van de ESF skischool. Hij leert dit jaar ook weer veel bij en kan bijna parralel skieen. joshuaskilesVoor Cody en Dani is het spannend. Ze gaan voor de eerste keer skieen en komen in de Piou Piou club. Cody moet even wennen maar komt wel elke morgen enthousiast terug. Dani vindt het fantastisch. In de loop van de week kunnen ze al aardig met de ski’s overweg. codydaniskilesNa de lessen in de ochtend kunnen Joshua, Cody en Dani lekker spelen in de sneeuw. De ene keer blijven we op de berg eten en een andere keer lunchen we in ons appartement. De volwassenen kunnen om en om skieen en zo maken we allemaal veel ski meters. joshuacodydaniMet de bus gaan we een paar keer naar Champagny le Haut (1450m). Dit is een mooie vallei en via een zeer smalle bergweg met haarspeldbochten te bereiken. Hier is de ingang naar het oudste nationale park van Frankrijk, park Vanoise. Maar hier hebben ze ook een toren gebouwd waar je kan ijsklimmen en een helling waar je vanaf kan sleeen. Drie keer raden wat de jongens gaan doen.Joshua Cody en DaniAan de andere kant van de berg kunnen we Aime Plagne en Bellle Plagne bereiken. Hier zijn kennen we in de loop der jaren de weg en vooral in Belle Plagne is het gezellig. Erwin breekt zijn skistiokken doormidden in Aime Plagne als hij uit de lift stapt. De skiwinkel doet weer goede zaken:)aimeenbelleplagne Champagny ligt aan de zonnige zuid kant van het skigebied van Plagne. Via twee rode piste’s is de dalafdaling te maken. Wel pittig voor Joshua en iets te lastig voor Anja, ze neemt dan ook de skilift terug naar beneden. plagneOp woensdagmiddag sneeuwt het hard en op donderdag is het prachtig weer en fantastisch om de door de tiefschnee te skieen. Daar waar mogelijk proberen we naast de pistes te skieen en wat tiefschnee mee te pakken. Ook Joshua volgt Erwin op en vooral naast de piste. erwinDoordat er verse sneeuw is gevallen is onze sneeuwpop ondergesneeuwd. Dit hebben we nog niet eerder gezien. Het was wel een hele klus om een bijna twee meter hoge sneeuwpop te maken, maar het eindresultaat is iets waar Joshua, Dani en Cody trots op kunnen zijn. sneeuwpopIn de Haute Savoie is kaasfondue en ook kaasraclette een specialiteit. Champagny heeft een aantal restaurants die weliswaar klein zijn maar waar je lekker kan eten. Na een week skiles krijgen Joshua, Dani en Cody een medaille en gaan we nog wat eten en drinken bij een restaurant met live bandje op de berg. groepDe vakantie vliegt voorbij en het is tijd om weer richting Mokum te gaan. Het was weer een geslaagde wintersport. Als er in Champagny ook nog wat Apres-ski sfeer was geweest zouden we hier zeker vaker terugkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>