Spanje, Juli 2013

Deze zomer vakantie gaan we naar Spaans Baskenland en omgeving Madrid. Via Neufchatel en Bray en het dorpje Pons in Frankrijk rijden we naar Spanje.  Soms wordt je op een reis verrast door een plek of stad te zien die je vaker wilt zien. San Sebastiaan in Spaans baskenland is zo’n stad. Het lijkt een beetje op Rio de Janeiro in het klein. Het heeft mooie stadstranden en een mooie binnenstad. Aan de Atlantische kust kan het klimaat van dag tot dag sterk wisselen, maar de dagen dat wij in San Sebastiaan zijn is het strandweer.

San Sebastiaan

San Sebastiaan

san sebastiaan

Onze camping heeft een directe bus verbinding met de stad en we gaan vol bepakt met strandspullen richting strand. We huren een zonnescherm van ik denk 1,5m2. Dit is net groot genoeg voor 1 persoon maar dat mag de pret niet drukken. Het water is nog koud in de ochtend, maar als het vloed wordt in de middag heeft de zon uren lang het zand kunnen verwarmen en hierdoor voelt de zee warmer aan. Joshua en Cody zijn bezig het eerste bouwwerk van de vakantie te maken. Uiteindelijk wint het water en overstroomt de boel. Het centrum is lekker druk met vele barretje’s waar pinxto (een soort tapas) te koop zijn.

sanbebastianCollage

Salamanca

Het is rustig op de wegen in het Spaanse binnenland en we kunnen lekker doorrijden. Van Valladolid naar Salamanca lijkt wat meer regio verkeer op de weg te zijn, maar dit blijkt de doorgaande route van Madrid naar het Noord-Westen van Spanje te zijn. Salamanca is diep in het binnenland gelegen en het is hier zomers zeer warm. Cody helpt Astrid met het uitstippelen van de route want het centrum staat vol met oude gebouwen. Hiervan wordt Cody zo moe dat hij in het toeristen treintje die ons rondrijdt door het centrum in slaap valt…

Een aantal reigers nestelen zich boven op een toren.  De bibliotheek heeft grappige uitsteeksels en de grote kathedraal is populair voor trouwerijen. Bij het universiteitsgebouw kan je op de facade een kikker zoeken die, als je deze kan vinden tussen alle andere versierselen op de muur, geluk brengt.  In Salamanca leven meer dan een 40.000 studenten op een populatie van 160.000 inwoners. En Salamanca heeft de mooiste plaza mayor van Spanje staat in de reisgidsen en mooi is het plein zeker. Het regent niet vaak in de zomer maar wij krijgen twee stortbuien over ons heen die de camping blank zetten. Wij staan gelukkig op een hoger gedeelte. Overdag is het wel zeer warm, maar voor afkoeling kunnen naar het zwembad op onze camping.

salamanca2000

Segovia

Vanuit Salamanca is het nog maar een uurtje rijden naar de Portugal. We besluiten echter eerst de andere kant op te gaan richting Madrid. Het weer is bij Madrid beter dan in Portugal en aan de westkant van Madrid zijn aan aantal bezienswaardigheden die we nog niet hebben bezocht zoals de romeinse brug in Segovia. Een waterbouwkundig kunstwerk en nog in zeer goede staat. De routeplanner brengt ons tot midden in het drukke centrum, maar er zijn geen parkeerplekken te vinden voor onze camper. We besluiten de camper dan maar tussen de toeristen bussen te parkeren. Vanaf hier is het maar een klein stukje lopen naar de brug en historische centrum met mooie kerk en kasteel.

segovia

El Escorial

Het Spaanse koningshuis heeft niet alleen in Madrid paleizen maar ook een buitenverblijf in Escorial. In een bergachtige omgeving is het paleis gebouwd voor deze aristocraten. Het is tegenwoordig een museum maar de graflkelder van de koningklijke familie is hier nog wel gevestigd. En de tuinen erom heen zijn mooi groen. Wij proberen het paleis fietsend vanaf de camping te bereiken, maar de weg gaat steeds steiler omhoog en moeten we op driekwart afstand toch maar af te stappen en het laatste stuk lopen.  Op de camping is het heel rustig en duidelijk te merken dat de Spaanse toeristen wegblijven. Wij hebben daardoor wel lekker veel ruimte en toch alle voorzieningen.

We zitten al lekker in het Spaanse ritme. Opstaan tussen 09:00 en 09:30 uur, rond 10:00 uur ontbijten, om 15:00 uur lunch en rond 21:00 uur avondeten. Het is heerlijk warm zodat we de hele avond buiten kunnen blijven zitten. We krijgen bezoek van beoordelaars van de ASCI camping gids en doen mee aan de enquete. Cody leert op deze camping fietsen en Joshua kan lopen over water……. En een bbq avond hoort er natuurlijk ook bij. Of is Joshua’s hamburguesa toch lekkerder.escorial

 Avila

Na heerlijke dagen in Escorial gaan we verder. Onderweg naar Portugal komen we langs Avila. Deze stad heeft 88 torens die nog geheel intact zijn. De omgeving is vlak en dor, maar daar waar geirrigeerd wordt vindt landbouw plaats.avila

 Ciudad Rodrigo

Het dorpje Ciudad Rodrigo is zeker een bezoek waard. Ook hier is centrum ommuurd en her en der staat oud wapentuig. Het uitzicht op de omgeving met bruggen en rivieren is mooi. Vanuit dit dorp rijden naar Portugal. Het valt op dat veel auto’s op de weg zijn met een Zwitsers kenteken.spanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>