Portugal, Juli 2013

Van Portugal krijgen we tegenstrijdige verhalen te horen. Het land is mooi maar de campings veelal verouderd en smerig. We besluiten dan ook eerst maar eens naar campings met Nederlandse eigenaren te gaan, iets wat we normaliter trachten te vermijden. Na de grensovergang met Spanje is het terrein meteen groen en bergachtig, daar waar het in het Spaanse binnenland veelal vlak en dor is. De eerste indruk is dan ook goed.

Casfreires

In de buurt van Satao ligt camping Chaves Grande. De routeplanner stuurt ons door een dorpje waar de straatje’s zo smal zijn en de stalen hekje’s van de balkon zover uitsteken dat we niet verder kunnen rijden. We bellen de campingeigenaar en krijgen een andere route door. Nu komen we door een ander dorpje met smalle steegjes maar kunnen hier wel doorheen komen. Wel moet een geparkeerde auto verplaatst worden maar uiteindelijk bereiken we de camping in Casfreires. 
casfreiresDe camping en omgeving is heel groen en heeft ruime plekken en een groot zwembad. Vanaf de camping maken we wandelingen in de omgeving. Hier doen de vrouwen nog de was in een overdekt waterbassin, dit in contrast met de grote villa’s die her der staan en van buitenlanders zijn of van Portugezen die in het buitenland wonen. De zons ondergangen zijn heel mooi.

maancasfreiresTres entradas

Het estrellas gebergte is onze volgende bestemming. We volgen een mooie bergachtige route door het binnenland van Portugal en vinden een kleine camping aan de rio Alva. Hier kunnen we een kano huren om een stuk van de rivier te zien. We lopen naar praia Fluvia, een strandje aan de rivier met uitzicht op watermolen. Het water is wel koud maar dat mag voor ons Nederlanders geen probleem zijn.

tresestrellas Porto

De kans dat het in Porto mooi weer is niet zo groot. De afgelopen weken hebben we het weer in de gaten gehouden en meestal is het rond de 19 graden. De dagen dat wij er zijn is het echter 28 graden. Heerlijk terrassen weer en op ons gemak kunnen we stad bekijken. Onze camper staat op een camperplek aan de rivier de Douro op loopafstand van het centrum. Het uitzicht op de brug Dom Luis 1 en het centrum is heel mooi. Luis heeft ook geholpen de eiffeltoren te bouwen en dat is goed te zien aan het ontwerp van deze brug. Eerst gaan we port proeven en kopen bij een van de vele Porthuizen. Wij zijn bij Hardy’s geweest. Met de kabelbaan gaan de heuvel op naar het centrum en hier zijn vele bezienswaardigheden. Aan het einde van de middag gaan we weer naar de overkant en drinken heerlijke caprioska’s in het zonnetje.

porto

Guimaraes

Guimaraes heeft een pittoresk historisch centrum met een mooie kerk en een goed intact gebleven kasteel. Joshua vroeg zich af wat die vrouw nu bij het beeld aan het doen was. Hoogste tijd om wat uitleg te geven over het bidden, we gaan deze vakantie immers ook nog naar Santiago do Castelo.

guimares

Braga

Nog een architectonisch hoogstandje vinden we in Braga. De kerk Bom Jesus met stenen trappen is gelegen bovenop een heuvel met uitzicht over de hele stad. Het zijn 600 treden en ja we hebben ze geteld en het klopt…..

bomjesus

Viano do Castelo

Na Porto, Guimaraes en Braga rijden we naar Viano do Castelo aan de kust in het noorden van Portugal. Hier maken we kennis met kamperen zoals de Portugezen het doen. Een caravan waarover een constructie is gebouwd die wordt afgedekt met groen doek of dekzeil. Niet echt mooi om te zien. De camping is wel direct aan het mooie strand van Cabadello. Aan het strand vermaken Joshua, Erwin en Cody zich altijd opperbest met het maken van kastelen. Astrid is blij met haar luchtbed…..

vianodocosteloHet noorden van Portugal  is ons zeer goed bevallen. Mooie architectuur, groen en heuvelachtig landschap, een aanrader voor iedereen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>